5 najpopularniejszych rodzajów kaw i sposoby ich serwowania

rodzaje kawy

Słodka caffe latte, intensywne w smaku espresso, a może łagodne cappuccino z lekką jak chmurka pianką? O rodzajach kaw i sposobach ich serwowania można napisać niejeden podręcznik i choć niektóre receptury wydają się być skomplikowane, to z powodzeniem można nauczyć się podawać pyszną i aromatyczną kawę we własnym domu. I wcale nie trzeba być rodowitym Włochem ani wytrawnym kawiarzem, aby oczarować gości tym współczesnym napojem bogów. Wystarczy poznać tajniki i nauczyć się przyrządzania 5 najpopularniejszych rodzajów kaw.

  1. Espresso

To najbardziej klasyczny rodzaj kawy, który kojarzy się z włoską kulturą i stanowi bazę dla większości napojów kawowych. Choć pija się ją w niewielkich ilościach (25-30 ml) to jest ona niezwykle intensywna w smaku, kolorze i aromacie. Odzwierciedleniem tego jest nazwa – włoski przymiotni espressivo oznacza wyrazisty. Jak żadna inna kawa, espresso szybko pobudza i daje energię do działania.

Espresso podaje się w niewielkiej, porcelanowej filiżance w kształcie cylindra, z talerzykiem, o pojemności ok. 50-70 ml, w związku z czym nie napełnia się jej w całości kawą. Wyjątkiem jest serwowanie espresso doppio, czyli podwójnej kawy. Właściwe jest również podawanie espresso w towarzystwie szklaneczki z chłodną wodą. Warto wiedzieć, że właściwie przyrządzony napój powinien mieć na wierzchu orzechowo-brązową piankę.

2. Cappuccino

To łagodny i słodki napój na bazie espresso z dodatkiem ciepłego mleka i pyszną, mleczną pianką na wierzchu. Włosi piją go wyłącznie do południa, najchętniej w trakcie jedzenia słodkiego śniadania.

Cappuccino serwuje się w porcelanowej, pękatej filiżance, o pojemności ok. 150-200 ml, a więc znacznie większej niż filiżanka do espresso. Do smaku i dla dekoracji można posypać kawę cynamonem, kakao albo wiórkami startej czekolady.

3. Caffee latte

Tłumaczenie nazwy oznacza po prostu kawę z mlekiem. Jest to słodki napój, który składa się z dwóch części w odpowiednich proporcjach: 1/3 espresso oraz 2/3 ciepłego, spienionego mleka. Bardzo ważne jest, aby obie warstwy nie wymieszały się ze sobą, a na wierzchu powinna powstać charakterystyczna pianka.

Do serwowania caffe latte służą specjalne szklanki do latte – wysokie, wąskie, najczęściej w kształcie kielicha. Dodaje się do nich długą łyżeczkę, żeby wygodnie móc zamieszać napój i ewentualnie zebrać oraz zjeść pyszną piankę powstałą na powierzchni kawy.

4. Flat white

Ten rodzaj kawy bazuje na podwójnej porcji espresso, które zalewa się ciepłym, lekko spienionym mlekiem, w podobnych proporcjach jak w przypadku caffee latte. Jednak flat white odróżnia się od klasycznej latte brakiem wysokiej pianki na powierzchni napoju (sama nazwa wskazuje, że jest to płaska biała).

Flat white podaje się podobnie jak cappuccino – w pękatej, dość dużej filiżance z talerzykiem. Można też wykorzystać ulubiony kubek, tym bardziej, że ten rodzaj kawy idealnie sprawdza się podczas rodzinnych spotkań.

5. Americano

Ten typ kawy to espresso zalane gorącą wodą. Istotne są jednak proporcje, ponieważ klasyczna kawa americano to połączenie 1/3 espresso i 2/3 wody. W zależności od własnych preferencji, można zdecydować się na podwójne espresso. Charakterystyczny dla tego rodzaju kawy jest słabszy kawowy smak, ponieważ esencja zalewana jest większą ilością wody.

Kawa americano może być podawana w dużej filiżance albo klasycznym kubku. Naczynie powinno mieć pojemność większą niż 150 ml.

Szklanki do latte, filiżanki z talerzykiem i kubki przeznaczone do serwowania różnych rodzajów kaw można kupić w internetowym sklepie Garneczki: https://www.garneczki.pl/tagi/filizanka-ze-spodkiem/. Znajdują się tu naczynia idealne na prezent, ale też doskonałe do codziennego picia swojej ulubionej kawy w domowym zaciszu.

Partnerem artykułu jest strona internetowa www.garneczki.pl 

PODZIEL SIĘ: