Lecytyna – źródła, działanie, właściwości

lecytyna
Mustafa Bashari z Unsplash

Lecytyna jest niezwykle wszechstronną substancją obecną we wszystkich komórkach ciała. Uczestniczy w procesach przemiany materii, wspiera osłabione włosy i paznokcie oraz oddziałuje na pracę układu nerwowego. Jednak najczęściej jest zwana „paliwa dla mózgu”. Jakie właściwości i działanie ma lecytyna?

Lecytyna – jakie wykazuje działanie?

Lecytyna występuje naturalnie w organizmie człowieka oraz znajduje się w każdej komórce ciała. W jej składzie znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cholina, pełniąca ważne funkcje w układzie pokarmowym – korzystnie wpływa na woreczek żółciowy, wątrobę oraz pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Na podstawie badań wykazano, iż cholina spełnia istotną rolę w rozwoju mózgu oraz polepsza pamięć. W lecytynie zawarty jest również inozytol, który wspiera przesyłanie sygnałów nerwowych oraz uczestniczy w pracy enzymów.

Jakie są źródła lecytyny?

Lecytynę można zakupić w postaci suplementu diety bądź dostarczyć ją wraz z pożywieniem. Produktem cieszącym się dobrą opinią wśród klientów, jest lecytyna 1200, natomiast najlepszymi jej źródłami w pożywieniu są:

  • wątroba,
  • żółtko jaja kurzego,
  • rzepak,
  • kiełki pszenicy,
  • orzechy włoskie,
  • orzechy ziemne,
  • soja,
  • pieczywo pełnoziarniste.

Preparaty z lecytyną można zażywać profilaktycznie dla ogólnej poprawy pamięci, jak i przed ważnym testem czy sesją egzaminacyjną, by poprawić zdolności uczenia się.

Lecytyna i jej niesamowite właściwości

Działanie lecytyny obejmuje przede wszystkim układ krążenia, nerwowy, odpornościowy i pokarmowy. Ten związek chemiczny bierze udział w procesach przemiany materii, chroni ściany żołądka oraz ułatwia trawienie. Dzięki niej witaminy, minerały i substancje odżywcze lepiej się wchłaniają. Dodatkowo lecytyna działa na wątrobę, dzięki czemu ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.

Lecytyna jest też dobrym środkiem wspomagającym odchudzanie. Sprawia, że tłuszcz rozpada się an małe cząsteczki i nie kumuluje się w typowych miejscach (a więc na brzuchu, boczkach i na pośladkach). Lecytyna Zapobiega więc odkładaniu się tłuszczu oraz dba o nasze zdrowie, ponieważ otyłość brzuszna jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia.

Poprzez zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych lecytyna poprawia odporność organizmu. Zdrowe tłuszcze mają właściwości przeciwzapalne, dlatego chronią przed działaniem bakterii i wirusów wywołujących infekcje. Ułatwiając usuwanie szkodliwych substancji z organizmu, powoduje zwiększenie odporności na choroby. Lecytyna obniża poziom złego cholesterolu oraz zwiększa poziom dobrego, dlatego zmniejsza ryzyko zatorów w tętnicach. Dzięki niej redukuje się także ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

W przypadku, gdy celem jest poprawa koncentracji i pamięci, można także wykorzystać naturalne produkty. Dieta dla mózgu powinna przede wszystkim zawierać produkty bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, takie jak: orzechy, oliwa z oliwek, tłuste ryby, pestki i nasiona, owoce jagodowe oraz świeże zielone warzywa.

PODZIEL SIĘ: