Jak uzupełnić dietę w minerały? Sprawdzone sposoby

Jak uzupełnić dietę w minerały
Jonathan Borba z Unsplash

Coraz większą wagę przywiązujemy do zdrowej diety, dlatego rośnie popularność dodatków takich jak spirulina, jagody goji, pestki i nasiona. Które z nich najlepiej uzupełnią dietę w niezbędne minerały?

Migdały jako zdrowa przekąska

Migdały mogą zastąpić batonik lub czekoladę. Trzeba pamiętać, że 100 g to prawie 500 kalorii. W zamian jednak migdały dostarczają nie tylko dobrych tłuszczów i witamin, ale i dużej ilości minerałów. Szczególnie bogate są w magnez, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i w walce ze stresem.

Pestki dyni na piękną skórę

Duża zawartość minerałów mają również pestki dyni. Warto je jeść szczególnie ze względu na obecność cynku. Pierwiastek ten wpływa na stan skóry, włosów i paznokci zwalcza przetłuszczanie i trądzik. Wpływa również pozytywnie na płodność i libido u panów.

Zdrowie dzięki stosowaniu spiruliny

Należąca do alg spirulina robi ostatnio zawrotną karierę. I nie na darmo, gdyż jest ona wyjątkowo bogata w substancje odżywcze, antyoksydanty i inne roślinne związki organiczne, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie i wygląd. W tym ciemnozielonym proszku kryją się duże ilości wapnia i żelaza, a także komplet innych minerałów. Zdrowie dzięki stosowaniu spiruliny osiągną więc szczególnie osoby, w których diecie może ich brakować, jak np. wegetarianie i weganie. Przyda się również osobom intensywnie trenującym oraz będącym na diecie odchudzającej.

Pomidory, czyli źródło potasu

Te czerwone warzywa mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zasłynęły głównie za sprawą likopenu, unikalnej substancji, która zapobiega powstawaniu nowotworów. Warto pamiętać także, że to znakomite źródło potasu – potrzebnego dla prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego oraz regulowania gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu.

Jarmuż na zielone chipsy

Podobne jak spirulina, jarmuż dostarczy dużych ilości żelaza i wapnia. Zielone warzywa liściaste znane są z tego, że mają ich dużo. Warto więc podjadać liście jarmużu, najlepiej skropione sokiem z cytryny, gdyż w obecności witaminy C żelazo wchłania się najlepiej. To zapomniane warzywo wydaje się trudne do przyrządzenia, warto więc na początek dodawać je do koktajli lub zrobić z niego zdrowe chipsy.

Gorzka czekolada – pożywna dawka energii

W przeciwieństwie do słodkich tabliczek, składających się głównie z białego cukru, dobra gorzka czekolada należy do najzdrowszych pokarmów, po jakie można sięgnąć na przekąskę. Zawiera ona niemal wszystkie potrzebne człowiekowi minerały. Szczególnie dużo zawiera magnezu, potasu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku, miedzi, manganu. Ze względu na to, że ziarna kakaowe poprawiają ukrwienie, zjedzenie dobrej gorzkiej czekolady pozwoli odżywić wszystkie nasze organy, w tym mózg i skórę.

Brokuły – skoncentrowana dawka minerałów

Brokuły są bogate w żelazo, cynk, selen oraz siarkę. Pomagają więc zapobiegać anemii, dodają energii, a także wpływają korzystnie na skórę, włosy i na gospodarkę hormonalną oraz układ odpornościowy. Można jest je w klasycznej postaci, jak też wybrać sproszkowane. Wówczas będzie to równie łatwe, jak zdrowie dzięki stosowaniu spiruliny – wystarczy dodać łyżkę do koktajlu lub jogurtu.

Chlorella – słodkowodna alga

Chlorella jest jednokomórkową organizmem roślinnym, podobnie jak spirulina. Występuje w słodkich wodach na całym świecie. Wysuszona i sproszkowana dostarcza dużej ilości minerałów i witamin, jest więc sposobem na wzbogacenie diety w okresie zwiększonego zapotrzebowania i niedoborów.

Orzechy brazylijskie na odporność i piękną skórę

Te orzechy są bogate w selen, ma którego niedobór w diecie narażone są osoby unikając produktów odzwierzęcych, a do tego rzadko sięgające np. po brokuły. Pierwiastek ten jest potrzebny dla prawidłowej pracy układu odpornościowego, pomaga również regulować funkcjonowanie tarczycy.

Suplementy diety w tabletkach i kapsułkach

Niekiedy jest to najlepiej dostępne źródło minerałów. W jaki sposób je przyjmować, aby były skuteczne? Przede wszystkim wybierać produkty dobrej jakości, o sprawdzonym składzie. Warto też zorientować się, w jakim stopniu wchłanianie z układu pokarmowego są różne postaci minerałów. Jeśli można, sięgajmy po suplementy naturalne. Jeśli można osiągnąć zdrowie dzięki stosowaniu spiruliny, oleju lnianego czy suszonych owoców – po co sięgać po syntetyczne zamienniki? Lepiej też unikać preparatów ale tabletkach zawierających cały komplet minerałów i witamin, gdyż w tej postaci nie są one dobrze wchłanianie. Wybierzmy tylko to, czego nasz organizm potrzebuje.

Tekst partnera

PODZIEL SIĘ: